Turbochargers versus motoren met drukvulling

Turbochargers en motoren met drukvulling worden soms door elkaar gehaald. Vanwege het soortgelijke "chargers" in hun naam in het Engels is het gemakkelijk om turbochargers en motoren met drukvulling (superchargers) te verwarren als afzonderlijke motorapparaten. Er zijn echter een paar verschillen die ze op tegenovergestelde uiteinden van het voertuigspectrum plaatsen.

Turbochargers en motoren met drukvulling: De functie van inductie

Alvorens de verschillen tussen turbochargers en motoren met drukvulling te bespreken, is het handig om hun overeenkomsten vanuit een technisch oogpunt te begrijpen. Turbochargers en motoren met drukvulling zijn systemen met drukvoeding. Deze systemen gebruiken compressoren om samengeperste lucht in de motor te persen. De perslucht levert extra zuurstof aan de motor, wat helpt om extra vermogen te creëren.

Het belangrijkste verschil tussen turbochargers en motoren met drukvulling is hun energiebron. Turbochargers gebruiken de uitlaatgassen van het voertuig om twee ventilators te laten draaien: een turbineventilator en een compressorventilator. Omgekeerd worden motoren met drukvulling rechtstreeks door de motor aangedreven. Een riemschijf drijft tandwielen aan die een compressorventilator laten draaien.

Turbochargers vinden een nieuw doel in moderne motoren

Turbochargers en motoren met drukvulling zijn het best bekend voor hun toepassing in krachtige auto's en racemotoren, en ze kunnen veel meer vermogen uit een motor halen. Toch kenden alleen turbochargers onlangs een doorbraak waardoor ze nu door de grote autofabrikanten worden ingezet vanwege hun mogelijkheden voor brandstofbesparing.

Hoewel motoren met drukvulling nog steeds relevant zijn binnen de automobielindustrie, zijn ze geen onderdeel van de nieuwe focus op het brandstofverbruik binnen de sector. Motoren met drukvulling worden voornamelijk geïnstalleerd vanwege hun boost in vermogen. Ongeacht de toepassing creëren turbochargers en motoren met drukvulling extreme werkomstandigheden, die meer nadruk plaatsen op de motorolie. Mobil 1™ geavanceerde volledig synthetische motorolie biedt bewezen prestaties in een aantal van de zwaarste omstandigheden. Dat is de reden waarom autofabrikanten met succesvolle turbomotoren (bv. Mercedes-AMG, Porsche) en motoren met drukvulling (bv. Corvette) Mobil 1 motorolie gebruiken als fabrieksvulling in sommige van hun voertuigmodellen.

Schrijf me in voor toekomstige Mobil 1 updates

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, artikels en wedstrijden*

Vul uw naam in
Vul uw e-mailadres in

Bedankt om in te tekenen op onze Mobil 1 updates.

We contacteren u binnenkort om uw e-mailadres te controleren.