Wat is synthetische olie?

Wat doet motorolie nu eigenlijk?

Dankzij smeermiddelen kan de motor blijven draaien. Daarom wordt er ook rekening mee gehouden bij de ontwikkeling van een motor. Uw motor is een complexe machine met honderden bewegende delen die verschillende temperaturen en belastingen moeten doorstaan. De olie die u kiest, moet al die omstandigheden aankunnen om uw motor te kunnen beschermen tegen slijtage, corrosie, vuil en bezinksel.

Smeermiddelen hebben een grote invloed op: De prestaties, Het brandstofverbruik De uitlaatgassen
Smeermiddelen: Beschermen tegen slijtage, Houden de motor schoon, Laten de motor langer meegaan

 

Wat is synthetische olie

Een synthetisch smeermiddel bevat meer hooggeraffineerde basisoliën dan conventionele minerale oliën, en biedt superieure bescherming en prestaties. Synthetische motorolie heeft een aantal voordelen die uw motor jarenlang optimaal laten presteren.

Om synthetische olie beter te begrijpen, gaan we terug naar de oorsprong van motorolie.

Er zijn twee basissmeermiddelen op de markt:

1. Conventionele minerale oliën zijn het traditionele type.
2. En synthetische smeermiddelen, die steeds populairder worden.

Waarom zijn synthetische smeermiddelen zo goed?

Synthetische olie, en in het bijzonder Mobil 1™, is robuuster. Daarmee bedoelen we dat het beter verpompbaar is bij lage temperaturen, stabieler is bij hoge temperaturen en beter beschermt tegen bezinksel. Deze voordelen zorgen ervoor dat de motor minder snel slijt, minder brandstof verbruikt en langer meegaat.

Synthetische oliën worden speciaal ontwikkeld voor extreme omstandigheden in moderne motoren. Ze zijn beter vloeibaar dan traditionele minerale olie. Het grootste voordeel is dat ze de motor beter beschermen. Wanneer een motor wordt gestart, heeft minerale olie eerst wat tijd nodig om te circuleren en ontstaat er dus wrijving tussen niet-gesmeerde onderdelen. Dit leidt tot slijtage. Synthetische smeermiddelen daarentegen beginnen meteen te circuleren en beschermen alle bewegende motoronderdelen.

Synthetische oliën komen ook de brandstofbesparing ten goede. Wanneer een motor tijdens een rit warm wordt, worden minerale oliën dikker en bewegen ze trager, waardoor de motor meer verbruikt en minder efficiënt wordt. Omdat synthetische oliën sneller werken, bereikt de motor sneller zijn maximale efficiëntie.

Ander voordeel van synthetische smeermiddelen is dat ze schoner en milieuvriendelijker zijn. Ze beperken uitlaatgassen in vergelijking met conventionele minerale oliën. Die laatste bevatten ook meer onzuiverheden zoals zwavel, reactieve en onstabiele koolwaterstoffen en andere ongewenste vervuilende stoffen die niet helemaal verwijderd kunnen worden via het conventioneel raffineren van aardolie.

De belangrijke conclusie is dus dat synthetische smeermiddelen minerale oliën gemakkelijk overtreffen. Als 100% synthetische olie biedt Mobil 1 grote voordelen tegenover conventionele motoroliën, zoals:

 • Uitstekende bescherming
 • Minimale olieafbraak
 • Snellere smering tijdens het opstarten bij lage temperaturen
 • Uitmuntende bescherming bij hoge temperaturen
 • Uitzonderlijke weerstand tegen thermische doorslag
 • Motor blijft langer schoon
 • Uitstekende bescherming tegen schadelijke afzettingen
 • Schoner draaiende motoren
 • Engine efficiency
 • Grotere weerstand tegen olieoxidatie (verdikking), voor een grotere efficiëntie
 • Lager olieverbruik bij hoge snelheden
 • Efficiëntere werking van de motor over een groter temperatuurbereik

Schrijf me in voor toekomstige Mobil 1 updates

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, artikels en wedstrijden*

Vul uw naam in
Vul uw e-mailadres in

Bedankt om in te tekenen op onze Mobil 1 updates.

We contacteren u binnenkort om uw e-mailadres te controleren.

Leer meer over Mobil 1™


Mobil 1™ in de motorsport
Welke olie is geschikt voor mijn auto?


Welke olie tool